Optimisters oplevelser fra VM i Spanien


Opti Class Denmark må hvert år sende fem sejlere til Verdensmesterskaberne i optimistjolle.

I år var 3 af de fem sejlere fra Horsens Sejlklub, hvilket er helt unikt. Læs her om de unge og deres forældres egne oplevelser fra Spanien:

Vi kom herned søndag til Costa Brava den 11. juni efter at have fået sommerferie tidligt. Nogle fløj til Spanien, andre kørte jollerne derned. De første par dage trænede vi med vores græske træner Christos for at lære forholdene at kende. 

Vi sejlede også et par trænings-sejladser mod nogle af de andre lande. Efter et par dages træning var det tid til indmarch – det er altid sjovt at være med til en indmarch og se flag fra alle verdens lande (der var 57 nationer med), men i år skulle vi kun gå en runde om poolen, og så var det slut, hvilket virkede lidt skørt. 

 

 

Pool og bølgesurf

Da stævnet begyndte, blev vi inddelt i 4 fleets: gul, blå, rød og grøn. Vi sejlede 2 sejladser om dagen i 3 dage, og derefter blev vi inddelt i guld, sølv, bronze og emerald fleets. Alle vil selvfølgelig helst komme i guld-feltet.

De 3 dage, hvor vi ikke kunne komme ud pga. bølgerne,  var lidt kedelige. Vi måtte helst ikke overanstrenge os, fordi vi skulle være klar til at tage på vandet, hvis vi fik lov – men det gjorde vi bare ikke. Så det var først, når sejladser blev skudt af ca. kl. 15, at vi så kunne gå i poolen eller spille padle. To af dagene var vi ude at bølgesurfe, hvilket var ret sjovt. Den ene aften var vi også med alle forældrene, træneren og holdlederen på restaurant. 

 

Efter at have ventet på land i 3 dage, så kom vi endelig på vandet igen. Der blev også startet en sejlads, men 150 meter før guldfeltet gik i mål, så blev sejladsen skudt af. Det var super skørt, for vi var næsten i mål. Og så forsvandt vinden, og drejede, så kl. ca. 14 stoppede de alle forsøg på at gennemføre individuelle sejladser, og vi skulle gøre klar til holdsejlads, hvor der skal være 4 på holdet i hvert race. 

 

Team-sejlads

 

Først skulle vi sejle mod Schweiz – og vi var gode til at samarbejde, så den sejlads vandt vi. I anden sejlads skulle vi sejle mod Spanien, men desværre lavede flere af os en dårlig start, og det endte med, at Spanien vandt. Spanien endte med at sejle sig til en sølv-medalje, og vi sluttede på en samlet 5. plads. Det var Italien, der vandt teamrace. 

 

 

På den sidste sejlads-dag skulle vi tidligt på vandet. Der gik lang tid, før sejladserne blev sat i gang, fordi vinden sprang. Men da den stabiliserede sig lidt, så kom vi endelig i gang med de individuelle sejladser og fik 3 sejladser i alle fleets. 

 

VM en kæmpe oplevelse

Verdensmesteren blev Henric fra Sverige – han havde sejlet meget stabilt på trods af de svære forhold.

Til præmieoverrækkelsen var det fedt at se en skandinaver øverst på podiet.

Det har været en stor oplevelse at være med til VM og at møde andre sejlere fra hele verden. Efter præmieoverrækkelsen går de fleste rundt og bytter tøj, så vi har nu fået tøj fra bl.a. Argentina, Polen, Chile og Japan.  

 

VM set fra en forælder

 

De fem sejlere bor sammen i en bungalow på Camping Ballena Alegre på Costa Brava i Rosas-bugten. Vi forældre bor på forskellige hoteller eller campingpladser rundt omkring i nærheden. Hver dag kommer vi hen til børnenes campingplads, hvor sejlerne går på vandet fra stranden. Så får de lige et kram – og ellers ser vi dem faktisk ikke så meget, da de hygger sig sammen eller er sammen med sejlere fra de andre lande!

De tre første sejladsdage var det muligt for sejlerne at gå ud fra stranden. Vi kunne følge bådene via en tracker i bådene. Men det var til tider ret frustrerende, fordi det ikke var alle trackere, der virkede, og nettet var også meget dårligt på campingpladsen. Så nogle gange var vi nødt til bare at slappe af og nyde poolen og et koldt glas rosévin.

 

Lejrkuller

Efter de indledende tre dage var det blevet tid til teamrace, hvilket sejlerne havde glædet sig meget til. Men pga. for store bølger, så var det ikke været muligt at gå på vandet. Organisatorerne forsøgte at få lov til at lade sejlerne gå ud fra havnen, men det fik de desværre ikke lov til, hvilket har gjort, at der gik 3 dage uden sejladser. Det var meget frustrerende at være vidne til, at sejlerne var på land og blev mere og mere kulrede, mens der var fantastiske vejrforhold ude på vandet – og verdensmesterskabet havde samlet 250 af verdens bedste sejlere, så det var virkelig ærgerligt! 

 

 

Resultater

Resultatmæssigt er det ikke helt gået alle Horsens-sejlerne, som de havde håbet på: 

Erik slutter som nr. 51 i guld-feltet.

Willum slutter som nr. 104 i sølv-feltet. 

Adam slutter som nr. 192 i emerald-feltet.

 

Willum og Adam slutter nu deres optimist-karriere og fortsætter i andre jolletyper, mens Erik har endnu et år tilbage i optimist-klassen.

 

Vi vil gerne takke Horsens Sejlklub for den fine støtte til vores tur.

 

Sejlerhilsener fra Adam, Willum, Erik og deres forældre

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Følg med

Vores partnere

Bliv partner

 

 

 

Skriv til os