Traditionen tro blev Sankrhans fejret i Horsens Sejlklub.

Det var endnu engang et samarbejde mellem JazzHors, Restaurant Pynten og Horsens Sejlklub, hvor vores aktive Matroser havde sørget for, at der kom bål Horsens Fjord.

Carl Gerstrøm stod for årets båltale, som vi har fået mulighed for at gengive her:

Båltale Sankthansaften 2021.

Tak fordi jeg måtte komme her i dag og holde båltalen.

For en uge siden sad Finn formand i Jazzhorse, Jesper restautør i ”Pynten” og mig selv Carl mangeårig frivillig i Horsens Sejlklub og drøftede de sidste praktiske detaljer om i aften bl.a. hvem skulle vi bede om at holde båltale.

Ad forskellige omveje, er det så endt med, at det er mig der står her.

Der er mange faktorer der har indflydelse på om det bliver en god Sankthansaften. Nogle har vi selv indflydelse på andre ikke.

Ingen afbrændingsforbud i aften- det kan ellers ødelægge en sådan aften.

Vejret er rigtig fint og markant bedre end vi ofte har oplevet.

Dejlig mad og dejlig musik bidrager også til at vi oplever en dejlig aften. Glad Jazzmusik passer fantastisk i disse omgivelser.

Længe så det ud til, at corona kunne ødelæge denne aften. Helgivis blev grebet løsnet. Maskerne er væk, vi må atter samles, men stadig skal vi være opmærksomme.

I dagens udgave af Horsens Folkeblad kan man i en ganske lille bekendtgørelse nederst på side 9 læse:
Aflysning af Sankt Hans og båltale med Peter Sørensen ved Bygholm Sø, grundet corona restriktioner.
Det overraskede mig, – og så i et valgår.

I mandags var det årets længste dag ca. 17 ½ time. – sommersolhverv den 21. juni. Herfra går det igen mod mørkere tider, – dagene aftager. I aften fejrer vi Sankt Hans. En fejring der har rødder i hedenske traditioner, men som siden blev tilpasset den kristne tro, – fejring af Johannes Døberen. Mange traditioner er nu som tidligere knyttet til Sankt Hans.

I aften følger vi den nutidige tradition. Vi samles for sammen at tænde bål. Vi afsynger sammen Holger Drachmann Midsommervise. Vi sender heksen til Bloksbjerg. Vi hygger os – sammen. Midsommervisen indeholder alt det som forbindes med midsommer i Danmark.
Det er en meget nationalistisk positiv sang. Som der står i vers 2. Vi elsker vort land, men ved midsommer mest.

Sangen og Sankt Hans er for mig også tæt knyttet til skagensmaleren P.S. Krøyers flotte billede – Sankt Hans – der hænger på en Skagens Museum. Da det blev malet, sang man nu ikke.midsommervisen til Sankt Hans. Det er kommet til siden.

Johanes V. Jensen beskriver det helt anderledes i sin Sommersolhvervssang med vægt på årets cykliske gang.

Når vi er ved det med årstidssange, så må jeg nævne Thøger Larsens ”Du danske sommer jeg elsker dig” som i næste linje fortsætter med ”skønt du så ofte har sveget mig” – ja mon ikke! Hvor har vi ofte oplevet en hundekold, blæsende og regnfuld Sankthansaften.

Thøger Larsen skildrer sommeren som den virkelig er. Lunefuld og svær at blive klog på, men måske netop derfor betagende og fortryllende. Var det så attraktivt, hvis vi sten sikkert fik en lun stille aften hvert eneste år til Sankt Hans?

Mange varsler har gennem tiden været knytte til Sankt Hans. Varsler – spådomme – om det der var vigtig for mennesker.

Hvis man plukker ni slags blomster med dug på Sankthansaften og lægge dem under sin hovedpude, ville man, i følge folketroen, drømme om den tilkommende. Hvis det regner Sankthansaften så bliver det et grønt år, – frodigt og frugtbart. Og der er mange flere af den type spådomme.

Midsommer er højsæson for os sejlere. De lyse nætter, hvor det næsten ikke når at blive helt mørkt. De lune aftener. Solen står tidligt op og når dårligt at gå ned. Naturen i alskens grønne farver. Duften der trækker ud over vandet og møder os, når vi stille glider af sted på det blanke vand. Efter en lang vinter med båden på land og en kort hektisk klargøring – er vi endelig på vandet igen.

Vi havde en kold og blæsende maj. Der blev ikke sejlet meget. Siden har vi haft rigtig gode dage, med mange både på vandet.

De hvide sejl er et markant og flot supplement til årstidens flotte natur og står godt til det blå vand og blå himmel med drivende hvide skyr. At sejle er at leve – et slogan frit omskrevet fra H.C.Andersens at rejse er at leve. Med sit beskyttede farvand, mange øer, fjorde, vige og en meget lang kystlinje er Danmark et sejlermekka.

Vi oplever i disse dage en fodbold eufori, der virkeligt har kaldt på nationalt sammenhold. Det er helt som var det skrevet af H.C. Andersen. Først gik vi så grueligt meget igennem, men det endte lykkeligt. Christian Eriksen har det bedre og vi er videre!

Snart starter OL i Japan og så skal vi til det igen. Ikke kun for Horsens Sejlklub men for hele byen bliver det enormt spændende at følge vores alle samens sejlerpige Anne Marie Rindom og hendes kamp for guld. Anne Marie var med både i London i 2012 og i Rio i 2016 hvor det blev til en bronzemedalje. Nu er forventninger tårnhøje og alt andet end guld vil være en skuffelse. Lad os håbe det går op i en højere enhed og lykkes for Anne Marie.

Dansk Sejlsport klarer sig normalt godt ved OL. I nyere tid har der kun været legene i München i 1972 hvor danske sejler ikke vandt medalje.

Vandsport i Horsens har gjort det godt. 15 personer har repræsenteret en Horsens klub ved OL, – de 12 er fra havnen.

Det forgange års tid har, som jeg antydede tidligere, været meget anderledes. Corona har præget alle danskeres hverdag. Heldigvis går det mod bedre og mere normale tider. Endelig kan vi igen samles fysisk og mødes om noget fælles, noget af det mest danske og mest traditionsrige i vort land – Sankthansbålet. Det kan vel næsten sammenlignes med Jul og juletræ. En tradition hvor vi mødes og fejre det sammen. Ikke enkeltvis hjemme foran computeren på Facebook. Vi samles fordi en SMS selv med hjerte og smiley ikke kan erstatte det at være sammen. Virkeligheden med fysisk samvær er langt større end den digitale fantasi.

Klubber og foreninger kan igen genoptage aktiviteterne. De aktive og de mange frivillige kan mødes og arbejde med tingene og nyde fællesskabet. Løse talrige og mangeartede opgaver sammen. Gøre en indsats for fællesskabet og hygge sig med det. Der er en lang og stærk tradition for frivilligt foreningsarbejde i Danmark, om end der på det seneste er eksempler på, at det er blevet mere vanskeligt at besætte posterne.

Lad det være en opfordring til at melde sig under fanerne. Der er brug for hænder. Det er meget givende at deltage. Gode oplevelser og gode menneskelige relationer venter.

Nu skal vi have tændt bålet. Vi skal sammen synge midsommervisen. Vi skal sammen endnu engang opleve en dejlig dansk midsommeraften.

Rigtig god Sankthans! Tak!

Carl Gerstrøm

 

 

;